Inlagd gurka till jul?

Tidigt i augusti gjorde jag inlagda gurkor själv. Förr om åren när barnen var små gjorde jag alltid egna inlagda gurkor, men på senare tid tappade jag intresset. Fram till nu vill säga =) När jag vägde upp gurkor och hällde på lag var det många trevliga minnen som kom tillbaka. Receptet som jag använde förr är tyvärr borta men ett nytt spännande (och stora gurkbilden) hittade jag hos Farbror Grön, en för mig nyupptäckt blogg som jag verkligen kan rekommendera.

laggaingurka2015
inlagdagurkor2015

Nu har gurkan fått stå och gottat sig i mörker sedan början av augusti och kommer att öppnas för första gången på julafton. Jag går ofta förbi, ler, och lyfter på handduken, och för varje gång känner jag hur mycket jag längtar till jul så jag får smaka. Om någon är intresserad av att själv lägga in dessa små ljuvliga Västeråsgurkor så hittar ni just detta receptet här nedanför eller som sagt hos Farbror Grön. Jag återkommer med en gurkrecension efter jul!

Ingredienser
1 kg gurka av typen Västeråsgurka, gurka man odlar på friland för inläggningar.
2-4 tsk gula senapsfrön
680 g socker
4-15 dillkronor efter tycke och smak och vad du har hemma
100g salt
Vatten 600g steg 1 och 200g steg 2
200g ättikssprit

Gör så här:
Steg 1: skiva gurkan så som du vill ha den häll 600 g vatten och 100 g salt i en bunke och låt det stå i rumstemperatur i ett dygn. Låt sedan gurkan rinna av en stund i ett durkslag. Häll nu 200 g vatten i en kastrull tillsammans med ättikssprit, socker och senapsfrön och låt koka upp. Se till att allt socker löser sig och fördela gurkan i väl rengjorda burkar och varva med dillkronorna. Häll därefter över den varma ättikslagen, alla senapsfrön och sätt på locken och låt svalna. Förvara burkarna svalt. Det går att använda mindre socker om man vill.

2 reaktioner på ”Inlagd gurka till jul?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.