I köket

Ananassylt och kiwimarmelad

Jag tycker om ananas och kiwifrukt och funderade lite kring hur man skulle kunna koka sylt på dessa frukter. Båda är ju saftiga och goda. Jag googlade runt och hittade två recept som jag valde att testa (länkar sist i inlägget), dock fick jag ändra lite i recepten för att få fastare konsistens. Goda blev de i alla fall, och citronen blev pricken över i:et! Jag använde ekologiska frukter i receptet.

Du behöver
1 ananas
3 kiwifrukter
syltsocker (innehåller pektin)
1 citron (noggrant skrubbad)
Beräknad tid: ca 15 min per kok
OBS! Ingen vätska behöver tillsättas i dessa två recept

IMG_8350

Jag lät citronen, ananas, och kiwifrukterna ligga framme i rumstemperatur natten innan jag satte igång. Det är lättare att pressa saften ur rumsvarma frukter, sedan tycker i alla fall jag att smaken från rumstempererade frukter och bär ”sätter” sig lättare i det man ska göra. I båda recepten ska det vara saft + zest från en halv citron så det är bara att börja riva citronskal.

IMG_7664

KIWIMARMELAD

Jag skalade kiwifrukterna tunt och tärnade dem sedan i mindre bitar. Eftersom de hade fått ligga framme så saftade de sig ordentligt bara jag lät kniven glida genom skalet (som annars har en tendens att sitta hårt runt frukten).

IMG_1578

Därefter blandade jag i zesten (från ena halvan av citronen), 1 dl syltsocker, och sist saft från den delade citronen. Jag rörde ihop allt försiktigt i början och lät det hastigt koka upp innan jag sänkte värmen så frukten blev lite simmig.

IMG_2083

Så här långt följde jag receptet, men det visade sig snabbt att 1 dl var alldeles för lite socker. Man kan testa och se om sylten/marmeladen ”stannar” genom att kyla ned lite grann på en sked. I mitt fall fick jag tillsätta så mycket som 2.5 dl syltsocker innan jag blev nöjd med konsistensen. När allt var klart hällde jag upp marmeladen i en lagom stor form (ca 5 dl) och lät den kallna. Jag kan säga att den smakade ljuvligt! Inte alls speciellt söt trots sockermängden.

IMG_1631

ANANASSYLT

IMG_8652

Börja med att skala ananasen och tag bort stocken i mitten. Se till så inget brunt blir kvar på frukten. Skär sedan ananasen i lika stora bitar. Är frukten lite hård så gör du bara bitarna mindre. Häll över dem i kastrullen och tillsätt sedan sockret (börja med 1 dl). Tag citronhalvan och pressa juicen över ananasen. Sist tillsätter vi den sista citronzesten.

IMG_1266

Precis som med kiwimarmeladen så ska ananasen få ett hastigt uppkok innan vi sänker temperaturen. Är fruktbitarna lite hårda får du hjälpa till lite på traven så de mosas/mjukas. När sockret har smält ska frukten bli simmig, fast även här fick jag öka på sockret till 2.5 dl innan sylten ”satte” sig som den skulle. Glöm inte att göra flera prov under tiden du kokar om du är osäker. När allt är klart så häll över allt i en förpackning (ca 5 dl) och låt svalna.

IMG_6595

Mina står fortfarande i kylen och det är nästan 1 månad sen jag gjorde dem. Jag är övertygad om att både marmeladen och sylten passar som fyllningar i cup cakes, tårtor, eller annat bröd med fyllning. Lycka till!

Recepten hämtades ursprungligen från Ananassylt hos enkelt blogg och Kiwimarmelad hos bloggen söta saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.